İnsanların çoğu başarılı olmak isterken hedefinden uzaklaşarak başarısız oluyor. Bu süreçte kendini gerçekleştirmeyi başarmış insan sayısı oldukça az. Bu uçurumda başarıya olan sadakat, başarı konsantrasyonu ve başarı isteği önemli rol oynuyor.

Kişilerde başarı potansiyeli değil, başarılı olma potansiyelini kullanma azmi ve arzusu mevcuttur. Başarılı olma potansiyelini kullanmayı reddeden kişiler öğrenilmiş çaresizlik yaşayan kişiler olabiliyor. Öğrenilmiş çaresizlik, insanların yaşadığı olaylar karşısında sürekli olumsuz tepki almaları sonucu ortaya çıkan başarısızlığı kökten kabullenme durumudur. Kişilerin başarısızlığa karşı direncinin yüksek olması da başarıya doğru atılacak adımları hızlandıran bir durumdur.

Her insan başarılı olma arzusu ile doğuyor. Bu arzu, insanların çocukluk döneminde yaptığı davranışlarla ortaya çıkıyor. Kendi kıyafetini giyebildiği için aferin alan çocuk, yaptığı davranış sonucu annesinden öpücük alan çocuk, ellerine sağlık teşekkür ederim diyen ebeveynlerin çocuklarındaki mutluluk tartışılmaz.

Kişi yaşamı boyunca her zaman ileri gidemeyebilir. Hayatta karşılaşılabilecek yokuşlar ve zorluklar olduğu gibi, sert virajlarda vardır. Bu sebeple iş hayatında karşılaşılabilecek iniş ve çıkışlar karşısında, sıfırdan doğabilme becerisine sahip ve bu durumu kabul eden insanlar, başarısızlıklarının üzerine başarılarını inşa edebilirler.

En güzel manzara zirvedeyken görünendir. Zirveye ulaşmak için karşılaşabileceğiniz başarısızlıklardan korkmayın.

Önerilerim:

  • Hayal gücünüzü kullanın. Hayal gücüne sahip olan insanlar daha başarılı olur. Kitap okumak ve tatile gitmek hayal gücüne olumlu etki eder.
  • Cömert olun, eliniz açık olsun. Bu sizi uzun vadede başarıya ulaştırır.
  • Saygılı olun. Rakibinize, çalışanlarınıza, ekip arkadaşlarınıza ve sosyal çevrenizdeki insanlara saygılı olun.
  • Geçmişe takılıp kalmayın. Geçmişte yaşadığınız başarısızlıkların yarınınızı etkilemesine izin vermeyin.
  • Bir hobi seçin ve bu hobinin kendi işinizle ilgili olmamasına özen gösterin. Hobiniz ile uğraşırken dikkatiniz başka bir yöne çekilecek ve yaptığınız işten uzaklaşmanıza, konsantrasyonunuzu yeniden sağlamanıza neden olacaktır.
  • Çokça deneyin. Denemekten yorulmayın ve denemek için uygun ortamı hazırlayın.
  • Başarısızlıklarını tecrübe olarak kullanabilirsin. Başarısızlıklarınızın üzerine başarılarınızı yazın.

 

Klinik Psikolog

Bilgi ve randevu için 02242455556