Psikoterapi nedir?
Psikoterapist seçerken nelere dikkat etmeliyim?
Psikoterapi hizmeti alacağınız kişinin alanında yetkin olması, uyguladığı psikoterapi yöntemlerine dair gerekli eğitimleri almış olmasına, deneyimine, bilgi birikimi ve terapi becerilerine hakim olması gerekir.
Ne zaman yardım almalıyım?
Yaşam kalitenizi etkileyen, duygu durumunuzda olumsuz değişimler hissettiğiniz, sizi etkileyen durumlarla baş etmekte zorlandığınız, mutsuz, huzursuz, bunaltılı, takıntılı, çökkün, isteksiz, kaygılı, yaşam coşkunuzun kalmadığını hissettiğiniz, ilişkiniz de ve cinsel hayatınızda sorunlar yaşadığınız durumlarda, mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.
Neden Psikoterapiste gitmeliyim?
Başetmekte zorlandığınız, çaresiz hissettiğiniz durumlarda bir uzman desteği, sizi bulunduğunuz olumsuz duygu durumundan daha kolay çıkmanızı sağlayacaktır. Sizi rahatsız eden, mutsuz hissettiren, olumsuz etkileyen her şeyi herkes ile paylaşmanız zordur. Ancak size yardımcı olacak yetkinliğe sahip, etik kurallara dikkat etmek zorunda olan bir uzmana güvenle açılabilir, her türlü sorununuzu anlatabilir, gerekli yardımı etkin bir şekilde alabilirsiniz.
Psikoterapiste başvurmak için hasta olmam mı gerekir?
Doktorunuzun önerisi ve yönlendirmesi ile başvuracağınız gibi yardıma ihtiyaç duyduğunuz her an rahatlıkla başvurabilirsiniz. Psikoterapi sadece tedavi değil, aynı zamanda danışma, değişim ve dönüşüm sürecidir.
Psikoterapiste kaç seans gitmem gerekir?
Psikoterapi süreci terapi yöntemine, sorununuza, size bağlı olarak değişiklik gösterir. Birkaç seans yeterli olacağı gibi birkaç yıl da sürebilir. Psikoterapi süresi tamamen sizin ihtiyaçlarınıza göre değişiklik gösterir.
Seans süresi ne kadardır?
Merkezlerimizde seans süreleri 50 dk. dır. Kullanılan teknik ve terapi yöntemine göre bazı durumlarda üst üste çift seans yapılabilir.
Seanslar ne kadar sıklıkta yapılır?
Seans sıklığı ihtiyacınıza göre planlanır. Genelde haftada bir olmakla birlikte daha sık, ya da 2 haftada bir de yapılabilir.
Seanslar neden genelde hafta da bir yapılır?
Seans sürecinde ki farkındalık ve iyileşmeye yönelik etkileşimin kesintisiz devam etmesi için, yapılan araştırmalar sonucu haftada bir seans önerilir. Ancak bu uygulanan yönteme göre değişiklik gösterebilir. Bazı yöntemlerde daha sık veya daha az gerekli olabilir.
Haftada daha sık görüşerek daha hızlı sonuç alınabilir mi?
Bu psikoterapistle karar verilmesi gereken bir süreçtir. Bazı durumlarda sık yapılan terapiler daha etkili olduğu gibi, bazı durumlarda olumsuz etkileyebilir. Psikoterapistiniz değerlendirme seanslarından sonra sizin için en uygun süreyi önerecektir.
Anlattıklarım gizli kalır mı?
Psikoterapi sürecinde gizlilik en önemli ilkelerdendir. Konuşulan konular terapistle sizin aranızda kalır. En yakın aile fertlerine bile izniniz olmadan anlattıklarınız paylaşılmaz.
Psikiyatrist ile psikolog/psikolojik danışman arasındaki fark nedir?
Psikiyatristler, psikiyatri ihtisası yapmış uzman hekimlerdir. Psikologlar/psikolojik danışmanlar, psikoloji, psikolojik danışmanlık bölümünden mezundur, alanlarında master yapmış olmaları gerekir. Psikoterapi yapabilmek için psikiyatrist, psikolog, psikolojik danışman, sosyal hizmet uzmanlarının mutlaka geçerliliği onaylanmış kanunen gerekli psikoterapi eğitimlerini almış olmaları gerekir.
Psikologlar ilaç yazar mı?
Psikologların ilaç yazma yetkisi yoktur. Gerekli gördüğünde psikiyatriste yönlendirir. Sadece psikiyatristler ilaç yazabilir ve ilaç tedavisi uygulayabilir.
Sorunum tekrarlar mı?
Psikoterapi sürecinde amaç danışanın sorununun altında yatan nedenleri saptamak ve kalıcı çözüm üretmeye çalışmaktır. Terapi sürecinden sonra karşılaştığı tetikleyici etkenlere bağlı olarak benzer durumlarla karşılaşabilir, ancak etkilenme düzeyi farklı olur. Karşılaştığı sorunlarla daha kolay mücadele edebilir yada tekrar destek alarak daha kısa sürede atlatabilir.
Nasıl randevu alabilirim?
Randevu almak için gelmek istediğiniz merkezimizin telefon numaralarını arayabilirsiniz. İletişim bilgilerimizden mail atabilirsiniz, asistanlarımız size dönerek randevu planlaması yapılır. Yardım almak istediğiniz konuda sorularınız var ise asistanlarımızdan seçtiğiniz uzmanla telefonda görüşme talep edebilirsiniz. Uzmanımız mümkün olan en uygun zamanında size dönecektir.
Sorunumu ailem yada arkadaşlarımla paylaşsam çözüm olmaz mı?
Profesyonel bir destek önyargısız, objektif ve size fayda sağlayacak yöntemlerin kullanımı ile etkin bir çözüm sağlanabilir. Sosyal çevreniz terapinin bir parçasıdır. Duygularınızın paylaşımı size iyi gelebilir paylaştığınız için, ancak bir uzmanla paylaşım daha farklıdır. Yakınlarınız size karşı objektif, önyargısız olamayabilir, yetersiz kalabilir.
Bana uygun olan terapi yöntemine nasıl karar verebilirim?
Psikoterapistinizle yapacağınız değerlendirme seanslarında, sorununuzun çözümü için en uygun yöntem belirlenecektir. Merkezimizde çalışan uzmanlarımız genel olarak “Bütüncül Psikoterapi” yöntemini benimsemekte, bütün terapi yöntemlerini uygulama yetkinliğine sahip olmakta, kişiye ve sorununa uygun yöntemi tercih etmektedir. Gerekli duyulan durumlarda, terapistin alanı dışındaysa size iyi gelecek yöntem için uygun terapiste yönlendirme yapılacaktır.
Aile ve Çift terapi süreci nasıl olmaktadır?
İlk seansa çiftler birlikte gelmekte, genel hatlarıyla sorunlar anlaşıldıktan sonra terapist gerekli gördüğü takdirde birer yada ikişer seans ayrı görüşmeler yaparak çiftlerin her birini daha iyi tanıyarak sorunun nedenselliğini anlamaya yönelik değerlendirme seansları yapar. Sonrasında çftin sorununa uygun çift terapi tekniği ile birlikte seanslar gerekli olduğu süre ve aralıklarla devam ettirilir.
Ne zaman aile, çift terapisi almalıyız?
İlişkinizde meydana gelen sorunlarla baş edemediğinizi düşünüyorsanız, partnerinizle iletişim kurmakta zorluk çekiyorsanız, anlaşılmadığınızı düşünüyorsanız, ilişkiniz monoton bir hal almış ise, kendinizi ilişkide mutsuz hissediyorsanız, kısır döngülerden kurtulamıyorsanız, beklenmedik bir durumla karşılaştıysanız( aldatılma, kayıp, kriz durumları v.b.) mutlaka yardım almalısınız.
Çift terapisine gelmek istiyorum ama partnerim isteksiz ne yapabilirim?
İhtiyacınız olduğunu düşünüyorsunuz ancak partneriniz çift terapisine gelmek istemiyorsa, bireysel olarak yardım alabilir, ilişkinizle ilgili çıkmazda hissettiğiniz konular çalışılabilir. Bireysel alacağınız yardım problemlerinizin azalmasını, ilişki kalitenizin artmasını sağlayacaktır. Çiftlerden birinin değişim göstermesi çoğu zaman ilişkideki kısır döngüleri kırarak daha olumlu sonuçlar doğurur.
Cinsel terapi süreci nasıl olmaktadır?
Cinsel terapi sürecinde bütüncül bir yaklaşım sergilenmektedir. Çift yada bireysel olarak terapiye gelebilirsiniz. Ancak çift olarak gelmeniz terapi sürecini daha kısa ve olumlu etkilemektedir. İlk seansta genel hatlarıyla sorununuz ve süreç değerlendirilir. Sonrasında ikişer seans değerlendirme görüşmesi yapılır, test ve ölçekler uygulanır. Değerlendirme görüşmelerinden sonra, sorununuzun nedenine ve ilişkinizin dinamiklerine göre size özgü terapi süreci yapılandırılır. Öncelikle ilişkinizde ki sorunlar çalışılır, sonrasında doğru cinsel bilgiler ve duygusal, davranışsal süreçlerin devamıyla süreç olumlu bir şekilde sonlandırılır. Terapi sıklığı başlarda yoğun sonrasında sürecin gerektirdiği sıklıkta yapılır.
Cinsel sorunların çözümü var mıdır?
Cinsel konular önemli oranda sorun yaşanan ancak yardım alma konusunda çekinilen bir konu olmasına rağmen gereği yerine getirildiğinde çözümü en kolay olan psikolojik sorunlardır. Ortalama soruna ve nedenine bağlı olarak 10-20 seans sürmektedir.
Cinsel terapi almak istiyorum ama çekiniyorum?
Kişi için çok önemli olmasına rağmen yardım almakta çekindiği sorunlardan biri olan cinsel sorunların konuşulması çok zordur. Ancak bu sorunları çözmek kişinin ilişki ve kişisel hayatında inanılmaz değişimler yarattığı için de mutlaka yardım alınmalıdır. Bu konuda yardım almaktan çekiniyor ve utanıyorsanız mutlaka telefonda yada mail yolu ile uzmanlarımızla görüşebilirsiniz.
Çocuğumun psikolojik destek ihtiyacı olduğunu nasıl anlayabilirim?
Çocuğunuzun normal olmayan korku, kaygı, içe kapanma, gelişim geriliği, davranış bozukluğu v.b. gibi bir durumunu gözlemlediğinizde yardım almalısınız.
Çocukların terapi süreci nasıl olmaktadır?
Çocuklarla yapılan terapilerde onların kendilerini, sorunlarını yansıttı ve kolay çözüm bulabildikleri çeşitli terapi teknikleri mevcuttur. Öncelikle uygulanan bir takım testlerle sorunun nedenini anlaşılabilir. Oyun terapisi, aile odaklı çocuk terapileri, çocuk psikodraması, gibi tekniklerle kolay bir şekilde sorunları çözülebilmektedir. En uygun yöntemi çocuk alanında çalışan uzmanlarımız sizinle paylaşarak yürütecektir.
Hangi günler ve saatler çalışıyorsunuz?
Merkezimiz Pazartesi günü hariç haftanın her günü 09.30-19.00 arası açıktır. Uzmanlarımızın çalışma gün ve saatleri değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıntılı bilgi için telefonla iletişime geçebilirsiniz.
Farklı Bir Soru?
Sorunuzun cevabını sayfamızda bulamadıysanız lütfen iletişim sayfamızdan bizimle sorunuzu paylaşın.