KARANTİNA GÜNLERİNDE EVLİLİKLER VE İLİŞKİLER
Dünya olarak olağanüstü günler geçirdiğimiz şu günlerde bireysel olarak hepimiz farklı derecelerde gerginlik, stres, öfke patlamaları ve kaygı gibi belirli duygular deneyimliyoruz. Şu anda yaşadığımız durum her ne kadar olağan dışı olsa da, stres ve kaygı yaşamın her anında deneyimleyebileceğimiz ve ilişkilerimizde iyi ele alamadığımızda bazı sorunlara neden olması kaçınılmaz durumlardır.
Şu anda yaşadığımız travmatik süreçte yaşadığımız yoğun kaygı, stres ya da öfke durumunun altında aynı zamanda ciddi fizyolojik süreçler var. Aslında tehlike yaşamın normal bir parçasıdır. Ve beynimizin görevi de bunu fark edip tepkileri düzenlemektir. Normal şartlarda beynimiz tehlike ipuçlarını toplamada iyiyken bu tür travmatik durumlarda durumun güvenli mi yoksa tehlikeli mi olduğunu yanlış yorumlayabilir.
Bu da birbirimizin niyetini, yüz ifadelerini, söylemlerini yanlış anlayıp patlamalara neden olur. Kendimiz sürekli tetikte, kaygılı ya da depresif hissedebiliriz. Ya da ani öfke patlamaları yaşayabiliriz.
BİREYSEL OLARAK BU KADAR ETKİLENDİĞİMİZ BİR SÜREÇTE İLİŞKİLERİMİZ NASIL ETKİLENİYOR?
Değişen yaşam koşulları ile birlikte ne yazık ki en güçlü ilişkiler bile zorlanabilir. Bu durumda çiftler birbirlerinden uzaklaşmış bağlantılarının kopmuş olduğunu hissedebilirler. Bu sürece zor bir süreçten geçerken devam eden ilişkiler biraz daha zorlanabilir, güçlü ilişkiler daha da güç kazanabilir.
Ancak en büyük sorun dört duvar arasında 24 saat özel alan ya da kaçabilecek bir alan kalmaması ile başlıyor. Çiftlerin normalde görmedikleri ya da yok saydıkları problemleri görmemek mümkün değil. Çünkü bu süreçten önce işe giderek, ya da evden çıkıp başka bir yere giderek problemden kaçmak mümkündü. Ancak şimdi problemden ve çiftlerin birbirlerinden kaçacak alanları kalmadı. Bu durumda akıllara şu soruyu getiriyor. Çin’de karantina sonrası boşanmalar arttı, benzer durum bizde de olur mu? Kötü haber olma ihtimali yüksek.
PEKİ BU STRES GÜNLERİNDE İLİŞKİLERİMİZİ DAHA İYİ YÖNETMEK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ.
1. İlk olarak bu ilişkide kalmak isteme ve bu ilişkiye yatırım yapma konusunda istekli olmamız çok önemli. Yani MUTLU İLİŞKİLER EMEK ister.
2. Öfke ve üzüntü, çaresizlik gibi bu güçlü duyguların tek çözümü GÜVENDE hissetmek. Güvenlik hissini artırırsak, daha sakin, daha mutlu hissedebiliriz. Çiftler birbiri ile konuşarak, ihtiyaçlarını sorup anlamaya çalışırsa, birbirlerinin güvende hissetmelerini sağlayabilirler.
3. Geçmiş kırgınlıkların hesabını şu anda gündeme getirmek iyi bir fikir değil, Kırgınlıkları çözmek belki çok kolay olmayabilir. Geçmiş defterleri açmak yerine, kırgınlıklarımızı onarmaya çalışmak çok daha önemli.
4. Eğer bu süreç öncesinde kırgınlıklarınız varsa, ya da gün içerisinde kırgınlıklar yaşıyorsanız telafi girişimlerinde bulunmak ve bolca temas etmek çok önemli. Bu güven duygumuzu artıracağı için daha iyi hissederiz.
5. Diğer önemli nokta karşımızdakinin olumlu telafi girişimlerini kabul etmek çok önemli. Eğer partnerlerden birisi olumlu bir girişimde bulunduğunda kabul görmüyorsa, bu yeni gerginlikleri doğurur.
6. Her gün en az 20 şer dakikalık ilişki dışındaki stres durumları ile ilgili konuşmalar yapmak çok önemli. Bu konuşmalarda sırayla konuşmacı ve dinleyici olun. Dinleyici olduğunuzda eleştiri, aşağılama vb. kaçınmak çok önemli. Diğer bir konu, partneriniz öneri istemedikçe asla tavsiyede bulunmayın. Gerçekten ilgi göstermek ve can kulağıyla dinlemek, duygularını anlamak ve ifade etmek, partnerinizin yanında olmak çok önemli.
7. Duygusal Banka hesabını doldurmak önemli.
a. Bunun için elinizdeki telefonu bırakın, ya da TV’den kopun ve gerçekten birbirinizi dinlemeye ve anlamaya çalışın.
b. Ev içinde ufak fırsatlar yaratın. Örneğin sıradan bir akşam yemeği yerine, giyinip biraz daha özen göstererek romantik bir akşam yemeğine çevirebilirsiniz.
c. Birbirinize yönelin. Yani birbirinizden gelen her şeye açık olmak önemli. Partneriniz sizinle temas etmek için bir hamlede bulduğunda ona olumlu bir karşılık verin.
d. Birbirinizle ilgili bilgileri güncellemek için sohbet edebilir, belirli sorular sorarak değişen düşünce, zevk, öfke nedenleri gibi konularda birbirinizin değişimini yakalayabilirsiniz. Bu tür konuşmalar ilişkilerde yakınlık ve bağ kurmak için önemli fırsatlardır.
Dört atlıdan uzak durmak ELEŞTİRİ, DUVAR ÖRMEK, SAVUNMA, AŞAĞILAMA.
Bu yöntemleri denerken lütfen acele etmeyin ve olmadı diye vazgeçmeyin Unutmayın olumlu değişiklikler bir gecede olmaz . Eğer ilişkinizde bu tür şeyleri kendi kendinize deneyimleyecek sakinlikte kalamıyorsanız ve ilişkinizi daha iyi bir noktaya getirmek istiyorsanız lütfen ÇİFT TERAPİSİ almaktan kaçınmayın.
Uzm. Psikolojik Danışman
Ergen&Yetişkin &Çift ve Aile Terapisti
Aslı Deniz